Leírás
Az articsóka (Cynara cardunculus var. scolymus) Észak-Afrikában őshonos fészkesvirágzatú zöldség- és gyógynövény. Európában elsősorban a Földközi-tenger térségében, főként Olaszországban termesztik. Magyarországon sokáig dísznövényként tartották. A növény zöldségnövényként, elsősorban a virágzati bimbóit használják fel. Az articsókából különféle ételeket lehet készíteni, az olasz és francia konyhában is népszerű. A növény beltartalmi anyagai között számos hasznos anyag szerepel, mint például cinarin, inulin, keserűanyagok stb. A világ legnagyobb articsóka termelői közé tartozik Üzbegisztán, Mexikó, Olaszország, Egyiptom és Spanyolország. Az articsóka világszerte elterjedt, és több mint 20 országban fogyasztják.
Az articsóka tea fogyasztása javasolt érelmeszesedés esetén és a szív egészségének védelme érdekében. Csökkenti a koleszterin- és vércukorszintet, emésztést segítő, májvédő és vizelethajtó hatással rendelkezik. Külsőleg tisztítja és frissíti az arcbőrt. Az articsóka emésztést segítő hatása abban rejlik, hogy fokozza az epetermelést és megkönnyíti az epehólyag kiürülését. Emellett védi a májat a káros anyagoktól és fokozza annak regeneráló képességét. Mindezek révén az articsóka hozzájárulhat a zsírok emésztéséhez és felszívódásához, valamint a könnyebb emésztéshez és tápanyagok hasznosulásához. Az articsóka fokozza az epetermelést, amely fontos szerepet játszik az emésztés folyamatában.Az articsóka számos fontos enzimet és hatóanyagot tartalmaz, köztük szeszkviterpén-laktonokat, flavonoidokat, kávésav-származékokat, valamint kis mennyiségű illóolajat. Ezek az összetevők különböző biológiai hatásokért felelősek, beleértve az emésztést segítő, májvédő és vizelethajtó hatásokat is. Emellett enyhítheti a diszpepsziás tüneteket, csökkentheti a hányingert, javíthatja az étvágyat és megszüntetheti a székrekedést. A külsőleges alkalmazása esetén tisztíthatja és frissítheti az arcbőrt. Az articsóka segíti a máj méregtelenítését, mert fő hatóanyaga, a cinarin, kedvezően hat az epeműködésre. Segíti az epeváladék kiválasztását, elősegíti a nehéz, zsíros ételek könnyebben emészthetővé tételét. Emellett serkenti a máj epetermelését, segíti az epehólyag és az epeutak összehúzódását. Az articsóka antioxidáns-tartalma magas, és támogatja a májat a méregtelenítés folyamatában. Cinarin májvédő funkciója régóta ismert, segít a méreganyagoktól sérült májsejtek regenerálódásában. Ezáltal az articsóka hozzájárulhat a máj optimális működéséhez és a méreganyagok eltávolításához a szervezetből.
Értékelések
Még nincsenek értékelések.