Leírás
Az áfonya leveléből készült áfonya teát régóta használják a népi gyógyászatban, mint vércukorszint csökkentő szert.
Igen magas az ásványi só, fém és nyomelem tartalma, aminek következtében gyógyászati felhasználása rendkívül sokrétű. Tudományosan is elfogadott a szív- és érrendszeri betegségek gyógyításában, illetve a szem különféle betegségeinek kezelésére is használják.
Áfonya levele és termése is összehúzó, fertőtlenítő és antibakteriális hatású, ezért alkalmazható hasmenés esetén, valamint bélhurutnál. Az áfonya levélből készült tea kiváló antioxidáns. Számos tanulmány bizonyítja, hogy a fekete áfonya antioxidáns tartalma képes teljesen semlegesíteni a szabad gyökök káros hatását. A fekete áfonya bogyóban és levelekben található egyik antioxidáns, melyet pro-antocianidin-nek hívnak, képes más antioxidánsok, mint például az A, C, és E vitaminok élettartamát, illetve ezek hatásfokát jelentős mértékben növelni. Ez a hatás a leghatékonyabb védelmet nyújtja a vírusok ellen, valamint erősíti, újjá építi az érfalakat.
Hatóanyaga
magas A,-B,-C,-D, E,-vitaminban, csersav foszfor, antioxidánsokat (proantocianidin) tartalmaz ami a szervezetben lelassítja az öregedési folyamatot.
Myrtillin a vércukor szintre van hatással, gyulladáscsökkentő hatása pedig befolyásolja a hasnyálmirigyet.
Antibakteriális hatásának köszönhetően a vizelet kiválasztó rendszere is kiválóan alkalmazható.
Arbutintartalmának köszönhető a vizelethajtó hatása.
Tartalmaz még arbutin, cseranyag, glikozidák, flavonoidokat.
A benne lévő antociánok a kapilláris rendszert erősítik, építik a szövetet és elősegítik a szervezet regenerálódását. A betegség elleni védelem is megemelkedik a gyümölcs fogyasztása által.
Értékelések
Még nincsenek értékelések.