Description
A kókusz húsából préseléssel nyerik ki az olajat, majd tiszítják és szagtalanítják. Így teljesen tiszta, illatmentes kókuszolajat nyernek. Jól használható sütéshez és főzéshez anélkül, hogy a megszokott ízvilágot jelentősen befolyásolná. A Magyar Cukorbetegek Szövetségének cukorbetegeknek is ajánlja, hiszen inzulin jelenléte nélkül is képes energiát szolgáltatni a sejteknek. Nem tartalmaz koleszterint. 92%-ban közepes lánchosszúságú telített zsírsavakból áll, ezért kb. 25oC-on olvad. Alacsonyabb hőmérsékleten szilárd halmazállapotú, ezért elterjedt a kókuszzsír elnevezés is.
A benne található legfontosabb zsírsavak: laurinsav, mirisztinsav, palmitinsav, kaprilsav, kaprinsav, sztearinsav.
Előnyös élettani hatásai:
- A kókuszolajban található telített zsírsavak csökkentik a szervezet káros koleszterintszintjét, de ugyanakkor növelik azokét, melyek jótékonyan hatnak szervezetünk működésére.
- A kókuszolajban található laurinsavnak köszönhetően megelőzhetjük a szív- és érrendszeri megbetegedéseket. Ez a sav érfalainkat rugalmasabbá is teszi, növeli áteresztőképességüket, így a tápanyagok gyorsabban és könnyebben fel tudnak szívódni a szervezetben.
- Stabil szerkezetének köszönhetően ellenáll a hevítésnek, ezáltal nem képes transz-zsírokat, melyek igen károsak szív- és érrendszerünk egészségére.
- A kókuszolaj magas lipid, laurinsav, kaprilsav és kaprinsav tartalmának köszönhetően segít elkerülni a betegségeket, mivel ezeknek az anyagoknak immunerősítő hatásuk igen jelentős. Mindemellett ezek a savak képesek elpusztítani a gombákat, baktériumokat, vírusokat, így védelmet nyújtanak e kórokozók által terjesztett betegségekkel szemben.
- A sportolóknak segít teljesítményüket növelni, hiszen azonnali energiaforrást jelent számukra.
- Gyorsítja az anyagcserét, így sejtjeink gyorsabban képesek megújulni, aminek a következtében frissebbek, stressztűrőbbek leszünk.
- A fogyókúrázók számára is ajánlott, hiszen közepes hosszúságú szénláncainak köszönhetően nem vesz részt a zsíranyagcserében, ennek köszönhetően nem alakul át zsírpárnává és mivel gyorsítja anyagcserénket, így szervezetünket arra készteti, hogy több energiát használjon fel.
- Bőrfertőzéseket gyógyíthatunk vele, hiszen ha egy fertőzött területre helyezzük, akkor egy olyan réteg keletkezik, mely nem engedi át a külső szennyeződéseket és ezenkívül még a szövet megújulását is segíti.
- Antioxidáns hatásának köszönhetően késlelteti az öregedést és csökkenti a stresszt.
- Kozmetikai szerek alapanyagaként szolgál, mert csökkenti a pattanásokat, feszesíti a bőrt és fényesebbé teszi a hajat.
Felhasználása: Étkezési célokon kívül kiválóan alkalmazható haj- és bőrápolásra is.
Kiszerelés: 20l